Jdi na obsah Jdi na menu
 


SOCKA No.1 aneb Led(n)ová Sázava

3. 2. 2012

                                                                                     datum: 24.01.2012

                                                                                 průtok: 91,7 m3/s

                                                                           teplota: +/- nula



Sázava Týnec - Pikovice

 
Léta Páně 2012 - přesně 24. ledna, když výjimečně zima vypadala jako zima a ne pozdní podzim nebo skoré jaro, byla vyhlášena vůdcem naší OC sekty – Kmocháčkem první SOCKA.

Počasí tedy bylo, že by správce loděnice ani mořského kajakáře na vodu nevyhnal natož ksindl kanoistu. Člověku a taky vodákovi se moc ani ven nechtělo, ale co by pak říkal, až se jaro zeptá: „ Co jsi dělal v zimě?“  Nemůže říct, že se věnoval aktivně indoorovému gaučingu.

A pak když nic jiného, tak alespoň vodní stav byl příznivý. A potom je potřeba zahájit i OC sezonu, když už jsem zahajoval K1 sezonu den předtím.

Na místě srazu v Pikovicích jsem pojal podezření, že to s tou první SOCKOU není úplně košer, protože poměr K1 ku OC1 byl 5 : 2. Sice byla ještě malá naděje, že ti kajakáři by mohli být zakuklení C1, ale podezření rostlo a hned po odvázání a spatření pádel to podezření dorostlo.

Po všech nezbytných úkonech jako setkání, striptýz, převlékání, řešení logistiky jsme se ocitli v Týnci na místě startu této malé plavby. I za tohoto příznivého stavu se mi hned povedlo naťuknout zadní špičku pár metrů po startu. Ostatní polyethylenově založení spolupádlující tento problém neřešili. Taky pro jistější plavbu chybělo dodělat od OC-mánie upoutání do lodě což se po mé exhibici na jednom nejmenovaném jezu - tuším 3. v pořadí – ukázalo i jistou nepatrnou výhodou.

Plavba probíhala celkem v klidu a pohodě až po onen jez. Pro ostatní i tady a potom.

Vědom si drobných nedostatků lodě a sebe, jsem po spatření nájezdu do jezu zvolil geniální taktiku založenou na všech začátečnických chybách. Napadlo mě chytnout se bortů, zaklonit se abych zmírnil ránu do přední špičky a pak že to rozpádluji. Samozřejmě na žádné pak nebyl čas a na zadní špičku mi už nápady beztak nestačili. Za daného stavu to chce asi trochu víc hrabat pádlem, nevymýšlet a nelelkovat. Když jsem tam padnul, ani mě to nemuselo příliš zastavovat, protože rychlostí jsem zrovna nevynikal v tu chvíli. Tak jsem si tam chvilku postál na pádle. Mírným tahem vzad si mě to podalo a semlelo.

 

Koupání, koupání,

neduhy zahání ...

 

I když nejsem si celkem jistý, jak to je s těmi neduhy. Mám první letošní krysu a vzal si z ní patřičné ponaučení.

Taky jsem byl hned kamarády poučen, že jsem prd dělal a nepádloval případně  jak se to jezdí na kánoi v deblu a podobně.  Je to pravda – držet se i pádlovat nejde najednou. V létě a na plastu, nebo půjčené lodi, mi taky nevadí trkat do kamenů a betonu. (Vlastně vadí – snažím se to nedělat).

Ale toto byl můůůj Milášek a ještě z laminátu a vlastnoručně uplácaný, ještě nevyladěný, nedodělaný… I když po tomhle málem dodělaný.

 Chudák Vrak, pomalu ale jistě spěje mým nešetrným zacházením a geniálními nápady k tomu, že opravdu bude hodný svého jména.

Naštěstí spolupádlující pochytali, co se dalo, takže ztráty byly minimální a mohlo se plout za občasného vylévání dál. Tímto všem děkuji za úspěšnou záchrannou akci mé osoby a lodě.

Jelikož jsme se v žádném obvyklém občerstvovacím zařízení nestavovali (zřejmě ani nebyli připraveny na vylodění a útok od vody), nebyla možnost tuto službu náležitě ocenit.

Plavbu jsme úspěšně dotáhli do konce a po absolvování zase všech nezbytných převlékacích, striptýzových a logistických úkonů jsme se rozjeli vyhřátými vozidly do vyhřátých domovů a pracovišť.

Jo a ještě k tomu koupání a neduhům. Kdyby někdo měl zájem, dávám návrh na další SOCKU v únoru. Kdysi před léty jsem splouval v Maďarsku strouhu jménem Hévíz. Vytéká ze stejnojmenného jezera s termálním pramenem. Je to voda mírně proudící a až prudce stojící, ale hlavně v jezeře a na výtoku - alespoň pár metrů, ne-li desítek - je teplá. Je to sice dálka, ale kdyby se to natáhlo na dva dni i s ubytováním, vínečkem, koupáním, možná by to stálo za to.

Ja

 

Náhledy fotografií ze složky Jano

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

moc pěkná akce i článek

(žralok, 3. 2. 2012 19:07)

byl jsem silně nalomen se k vám přidat když kokám na to video , tak mě to zas tolik nemrzí teplo asi zrovna nebylo tak snad to ještě poteče i když Kmochy tento stav moc nechválí že by to chtělo o dost víc

nic pro solární jezdce

(Kmochacek, 3. 2. 2012 22:17)

Po dojezdu jsem si ale taky říkal, že si dám chvíli pauzu, abych měl čas zapomenout :-))

Jinak 100k ( začátek I.SPA) je odhadem max. II+, spíš pohodové pohupování na vlnkách, teda až na šlajsnu toho jezu bezejména - slušně stavěcí vlnoválec.

Kvalitka začíná nad 150k a III. povodňový (230) bych opravdu přál každému jednou zažít. Němý úžas střídá halasné povykování, nic tak opojně krásného a přitom "bezpečného" jsem dosud nejel.

Re: nic pro solární jezdce

(Čolek, 5. 2. 2012 16:16)

Parádní článek i video¨.....